Tag Archives: mylife

GCAP 7 @ MITA – A journey to remember – PART 1

Phew.. alhamdulillah akhirnya berakhirlah berjalanan ini demi menuntut ilmu yg tidak kurang pentingnya bagi diri aku buat masa sekarang.

 

Mungkin entry ni akan ada part by part sebab terlalu byk nk diceritakan.. ececeh.. bermula dari aku dpt twrn pegi kursus ni, lepas tu delay lepas tu tukar tempt, dan byk lagi la. apapun aku rasa bersyukur sgt sbb diberi peluang utk join program yg kerajaan dh bagi utk kami sbg pencari kerja dan lepasan graduan ni.

Baiklah, utk pencerahan diri aku sendiri dan semua (ada ke u oll semua?) aku dah hmpir setahun duduk di rumah sbg home minister. Lepas resign (yg mcm tak rela) kerja di P.Gudang hujung Mac 2012. Aku stay at home je, buat keja rutin, bakar kek, sembang dgn jiran, jalan2 kat tesco&jusco. hari2 pegi karok.. ok yg ujung tu tipu!

Ada juga mintk kat jobstreet & mudah.my pelbagai position yg dirasakan layak tp nasib tetap tidk menyebelahiku. Ada tu mintk keja kt are JB tp ms inteview company tu dok pertikai kenapa minta keja area JB walhal stay kat Melaka. *sunyisepi*. Pernah jugak mintk keja cikgu tadika (sebab nak keja sgt) tp aku rasa tak seswai.. lgpun psl gaji, nak hntr anak ke nurseri lagi (igt boleh bwk g tadika).last2 takpe la duk umah la sementara tu dpt pulak twran g GCAP ni. Aku apply utk join GCAP ni dari jobmalaysia, tajuk twrn tu ialah Skim Latihan 1 Malaysia. Aku rasa tahun aku dlu “program graduan menganggur” kot nama program ni. Apa2pun nama dia tapi modulnya mgkn sama dn ada penambahbaikan aku rasa.
Ikutkn tawaran tu stat 17 Feb – 24 Mac 2013. Masa dpt emel tu 18 Januari. So bnyk masa nak fikir dn bincg dgn encik suami. Sebulan lg kot. Dah plan nk duk umah MIL kat putrjya, kursus tu adalah di GMI, Bangi. Jadi tak terlalu jauh. Ok, nak pinjm kereta someone pun dh dpt. 2-3 Hari sblm hari kejadian, aku dpt call dr pihak sana, menyatakan kuota dh penuh. Nama aku ‘dicicirkan’ huhu utk beri peluang pd org Borneo yg dh beli tiket. ok. aku rasa takpe la aku tunggu next intake. Beberapa hari pastu dpt emel yg aku nya progrm kat Ipoh &*%$ (kenapa tak buat kat depan umah aku je senang). Dlm masa yg sama aku dpt call dr MITA utk same program tapi diadakan di Kota Kemuning. Aku hold dlu semua tu dn aku buat research..

Setelah di google map semua lokasi tu. nak stay di putrjya, berulang alik dlm 35++km sehala setiap hari adalah agak jauh dn meletihkn. plus ujung2 tu nak guna keta someone yg kasi tu dia tak jadi pulaknya.. Ada asrama disediakan kat sana tapi aku mmg tak tegar la nak tinggl baby selama sebulan.. uhuui.. mesti la tak..

Jadi skrg ni mslhnya ialah transport dan ka-ching je. sbb gas & tol everydy tu.. yg kat MITA tu stat 16 Mac – 19 April 2013. Tapi sbb agak kecewa, aku pun plan nk balik kg. 17 Mac tu tiga beranak je naik bas membawa hati nan lara. cewah..

Smpi kg, aku dh mcm aym berak kapur je.. jap2 termenung. Aku pun cite kat mak semuanya, kenapa aku balik kg, perasaan kecewa dn bla bla bla.. Mak dgn bpk pun berfikir mcmana nak setel mslh aku ni, akhirnya dia kata, “Cuba tel org yg uruskn tu boleh x masuk hr Selasa (19 Mac), klu boleh nanti bpk kasi pinjm kereta seminggu. (sbb next week tu kan cuti sek, abah x guna keta).” ok done.. dh tel org berkenaan dn dia kata bole masuk esok (selasa).

Masa tu hari Isnin, awal pagi bpk pegi repair aircond kereta sbb aku nak bawak kan.. Siap dlm tghari, Lepas zuhor aku gerak balik Melaka. (aku terima kasih sgt kat mak&bpk atas pengorbanan yg tak pernah sudah dr kecil smpi ke la, syukur Allah anugerahkan ibubapa yg begini pd aku). Smpi Melaka dlm pkul 5, kemas2 bagai, (lama kot pikir apa nk bwk). Dan gerak ke putrjaya lepas isyak’ smpi sana dlm tgh malam. Boleh byg kot penat yg mcmana tu..

Cukup la PART 1, kita sambung utk PART 2 nanti ye…