Tag Archives: gcap 2013

GCAP 7 @ MITA – A journey to remember – PART 2

Aku rasa mood utk menaip dn mengarang panjang2 adalah malas. Makanya :

Tarikh: 18 Mac 2013

Hari: Selasa

Lokasi: Putrajaya – Kota Kemuning

Mulai perjlnan seawall jam 7 pagi. Smpi area KK (kota kemuning) dlm jam 8++ melalui hiway LDP lalu depan HICOM-Proton. Aku kena cuba biasakan diri. Mengambil masa perjlnan selama hampir sejam sejauh lebih 30 km. dan kos tol adalah rm6.40 sehari. Setiap hari selama lebih sebulan.. Aku boleh.. utk ilmu & pengalaman yg tak boleh dibeli di mana2..

Masa masuk kat pejabat MIT tu rasa scary tau. Fail berselerak sana sini. Betul ke ni tempatnya… Selepas beberapa minit perbualan dgn Ms Noemi maka dia tunjukkan tempt sepatutnya kelas ni diadakan..Rupa2nya MIT tgh dlm proses nk pindah bangunan.. barula betul tempat ni agak selesa walaupun ada beberapa fasiliti yg tak memuaskn hati- eh, maksud aku BELUM.

Masuk kelas tu rasa janggal kan, dah la dh lama tak pegi sekolah, pastu jd student, pastu semua2 belum dikenali. Alhamdulillah aku dpt cope dgn situasi ini..kawan2 semua friendly, mcm yg aku duga.. aku adalah yg tertua di sana sbg peserta.. 😀 peace!! Tp tak-nampk-tua kan?

Tghari tu en hubby call kata mak tak larat nk jd faza sbb nak jahit tempahan baju kan.. so mak cdgkn hntr kat tmpt hntr Fira cousin Faza. Sebulan rm250.. ka-ching sound! Takpe sian mak kan.. tetiba trigt minyk..tol.. oh my.. tabah ok, percaya pd rezeki Allah beri.

Hari2 berikutnya aku lalui dgn penuh tabah dan semangat yg baru.. Setiap hari.. Setiap dugaan harus kutempuh.. cewah.. yg penting niat dn ikhlaskan hati. Man Jadda Wa Jadda…

Modul yg terdpt dlm program ni amat membantu bg aku. Ttg pengurusan diri, Soft-skill knowledge, Stress Management, ada Sport activity juga, best answ for intview questions,semua pasal interview, business etiquette, learn how to handle ppl at diffrnt types, creative thinking,  dan bermacam2 lagi. Ye! Bagi aku setiap hari adalah hari yg baru..

Seronok sebab jadi muda bila di kalangan org2 muda, semangat baru, suasana baru, mereka2 adalah sgt supportive. Walaupun beberapa halangan yg kuhadapi tapi kuteruskn jua.. biar kita tamatkn apa yg kita dh mulakan.. mujur ada mak (MIL) dan family yg support.. terima kasih Allah..

ok bersambung di bhgn terakhir nanti..

Advertisements

GCAP 7 @ MITA – A journey to remember – PART 1

Phew.. alhamdulillah akhirnya berakhirlah berjalanan ini demi menuntut ilmu yg tidak kurang pentingnya bagi diri aku buat masa sekarang.

 

Mungkin entry ni akan ada part by part sebab terlalu byk nk diceritakan.. ececeh.. bermula dari aku dpt twrn pegi kursus ni, lepas tu delay lepas tu tukar tempt, dan byk lagi la. apapun aku rasa bersyukur sgt sbb diberi peluang utk join program yg kerajaan dh bagi utk kami sbg pencari kerja dan lepasan graduan ni.

Baiklah, utk pencerahan diri aku sendiri dan semua (ada ke u oll semua?) aku dah hmpir setahun duduk di rumah sbg home minister. Lepas resign (yg mcm tak rela) kerja di P.Gudang hujung Mac 2012. Aku stay at home je, buat keja rutin, bakar kek, sembang dgn jiran, jalan2 kat tesco&jusco. hari2 pegi karok.. ok yg ujung tu tipu!

Ada juga mintk kat jobstreet & mudah.my pelbagai position yg dirasakan layak tp nasib tetap tidk menyebelahiku. Ada tu mintk keja kt are JB tp ms inteview company tu dok pertikai kenapa minta keja area JB walhal stay kat Melaka. *sunyisepi*. Pernah jugak mintk keja cikgu tadika (sebab nak keja sgt) tp aku rasa tak seswai.. lgpun psl gaji, nak hntr anak ke nurseri lagi (igt boleh bwk g tadika).last2 takpe la duk umah la sementara tu dpt pulak twran g GCAP ni. Aku apply utk join GCAP ni dari jobmalaysia, tajuk twrn tu ialah Skim Latihan 1 Malaysia. Aku rasa tahun aku dlu “program graduan menganggur” kot nama program ni. Apa2pun nama dia tapi modulnya mgkn sama dn ada penambahbaikan aku rasa.
Ikutkn tawaran tu stat 17 Feb – 24 Mac 2013. Masa dpt emel tu 18 Januari. So bnyk masa nak fikir dn bincg dgn encik suami. Sebulan lg kot. Dah plan nk duk umah MIL kat putrjya, kursus tu adalah di GMI, Bangi. Jadi tak terlalu jauh. Ok, nak pinjm kereta someone pun dh dpt. 2-3 Hari sblm hari kejadian, aku dpt call dr pihak sana, menyatakan kuota dh penuh. Nama aku ‘dicicirkan’ huhu utk beri peluang pd org Borneo yg dh beli tiket. ok. aku rasa takpe la aku tunggu next intake. Beberapa hari pastu dpt emel yg aku nya progrm kat Ipoh &*%$ (kenapa tak buat kat depan umah aku je senang). Dlm masa yg sama aku dpt call dr MITA utk same program tapi diadakan di Kota Kemuning. Aku hold dlu semua tu dn aku buat research..

Setelah di google map semua lokasi tu. nak stay di putrjya, berulang alik dlm 35++km sehala setiap hari adalah agak jauh dn meletihkn. plus ujung2 tu nak guna keta someone yg kasi tu dia tak jadi pulaknya.. Ada asrama disediakan kat sana tapi aku mmg tak tegar la nak tinggl baby selama sebulan.. uhuui.. mesti la tak..

Jadi skrg ni mslhnya ialah transport dan ka-ching je. sbb gas & tol everydy tu.. yg kat MITA tu stat 16 Mac – 19 April 2013. Tapi sbb agak kecewa, aku pun plan nk balik kg. 17 Mac tu tiga beranak je naik bas membawa hati nan lara. cewah..

Smpi kg, aku dh mcm aym berak kapur je.. jap2 termenung. Aku pun cite kat mak semuanya, kenapa aku balik kg, perasaan kecewa dn bla bla bla.. Mak dgn bpk pun berfikir mcmana nak setel mslh aku ni, akhirnya dia kata, “Cuba tel org yg uruskn tu boleh x masuk hr Selasa (19 Mac), klu boleh nanti bpk kasi pinjm kereta seminggu. (sbb next week tu kan cuti sek, abah x guna keta).” ok done.. dh tel org berkenaan dn dia kata bole masuk esok (selasa).

Masa tu hari Isnin, awal pagi bpk pegi repair aircond kereta sbb aku nak bawak kan.. Siap dlm tghari, Lepas zuhor aku gerak balik Melaka. (aku terima kasih sgt kat mak&bpk atas pengorbanan yg tak pernah sudah dr kecil smpi ke la, syukur Allah anugerahkan ibubapa yg begini pd aku). Smpi Melaka dlm pkul 5, kemas2 bagai, (lama kot pikir apa nk bwk). Dan gerak ke putrjaya lepas isyak’ smpi sana dlm tgh malam. Boleh byg kot penat yg mcmana tu..

Cukup la PART 1, kita sambung utk PART 2 nanti ye…