fuh fuh…bersihkn sawang di laman sesawang

lama tak aktip2 di alam maya

ada jugak yg tanya kenapa, dh lupa paswod ke? chis…

yg sbnrnya sbb malas kot.. no mood, takde idea, takut bazir masa, dan dll.

padahal semua tu diri sendiri yg kawal. benda yg asal hukumnya harus akn jd berubah hukum dgn pelbagai keadaan, kan?

termenjalan2 di mahkota parade dua hari lepas,di popular.. this book..

ledakan fb

sgt bagus, nak penuhkan rak buku tp tula, takut . rajin beli tapi nak baca malas..

mgkn buku ni boleh wakilkn kenapa aku pilih utk hibernate dr berfb … perhaps..

 

 

 

apapun nak tahun baru ni, byk benda yg akn berubah. psl tu nanti ku story.. so layankan picture anak daraku ini.. ececeh… dah bole jadi model tudung…

comel faza

 

herbinate period 30 days

Sudah sebulan.. aku pindah ke melaka.

“Melaka Maju Negeriku Sayang,Negeri Bandar Teknologi Hijau”

 

Ikutkan perancangan adalah berbeza, tp apakan daya..

“Kita merancang, Allah merancang, maka perancangan Allah adalah yg Terbaik”

 

To be frank, masa mula2 dulu, dgr khabar tak gembira tu mmg terpukul hebat, rasa terduduk.. hampa… namun, kita sbg hamba Allah harus yakin pada takdir, yg adalah rukun iman ke-6.

Sesungguhnya setiap sesuatu yg berlaku ada Hikmah tersembunyi… Syukur ya Allah, aku sedang diuji..

Jadi, sila fokus pada rahzbakers…

 

p/s: Thanks so much to sue&akmar sudi jenguk org Melaka sempena labour day smlm..

dah lama…dan keliru pula…


memang lama, sejak taun lepas tak update blog. bila nak update tgk wordpress pun dah berubah..

dan dlm tempoh ini jugak byk yg dh berlaku..

antaranya ialah:

opis pindah ke blok baru,

umah sewa en suami juga berpindah, dekat sikit dgn sekolah

dan kini, aku pula yg mungkin akan berpindah…

pindah2 dan pindah… penat kottt..

aku sbg insan biasa, tak boleh nk puaskn hati semua pihak. dulu masa aku ke’sakit’an, byk pihak yg membantu. memang, aku tak menafikan kebaikan semua pihak tersebut. syukran…dan kini, bila ke’sakit’an tu makin pudar, demi utk mementingkn yg aula, mungkin aku akn sedikit mengecewakan pihak2 tersebut.. tak keterlaluan aku kini dalam dilema…masih…

namun, semua perkara pasti ada penyelesaiannya, jika kita membawa ke arena perbincangan. untuk teruskan atau tinggalkan… pastinya kedua-duanya ada buruk dan baiknya, yg mana banyak baik pasti akan dijadikan panduan. apapun, masih lagi dlm pertimbangan…

ya! hanya satu jalan utk permasalahan ini.. istikharah!!!

aduhai Amir Al-Hakim

Hakim turns 3 y.o.. alahai anak ummi. dah besar ye…

10 perkara yg korang2 mungkin xtau pasal Hakim… 

1) Hakim ada penyakit VSD.. apa tu?

Ventracular Septal Defect… iaitulah penyakit jantung berlubang.sejak lahir.dpt kesan masa usianya sebulan.ms tu secara tak sengaja bawak hakim jumpa doktor pakar kanak2 disebabkn dia prolong jaundice. alhamdulillah.. tak pernah dia menunjukkan tanda2 penyakit jantung berlubang kronik yg lain sprt biru kuku, cungap2 dll.

Setiap tahun Hakim akn dirujuk ke IJN utk cek jantungnya. setakat ni Dr mengatakan lubangnya sangat kecil. Berkemungkinan akn boleh tertutup sendiri. Cumanya dia tak boleh guna ubat bius yg biasa (ada special ubat bius yg boleh digunakan) especially utk dental treatment dan juga berkhatan. So kena bgtau Dr yg terlibat nanti.

Dan skrg ni, ummi ada bagi Hakim gel gamat utk Hakim minum. Moga Hakim cepat sembuh!!

2) Hakim lahir hampir 2 minggu awal dr EDD,bersalin normal dengan induce.

O ya, Hakim tak sabar2 kot nk tgk dunia. ikutkan due date 30 November 2008. Tp dah lahir 19 November.

Mulanya keluar darah sikit je, tp ummi tak rasa kontraksi lagi. Trus ke hospital Batu Pahat. Sblm tu igt lagi, minum air laicikang..pastu cek in kat spital. trus toing toing… darah tinggi gula.. wallaweh…mmgla nak kena induce kan.. huhu…

Kena la msuk ubat induce kat bawah. sakit weh ko bubuh!! hehe tapi sikit je tu.. tang bersalin lagi sakit.

Dan sempat jugak ummi makan rojak asma sebelum bersalinkan Hakim.. sedapnya.. mcm nak makan la petang esok! huhu..

3) Kena Jaundice sampai sebulan lebih.

Anak2 ummi dua org tu mmg sinonim dgn jaundice lah! sebabnya breasfeeding jaundice.. malas lah.. no komen lah..

4) Masa kecik selalu kena “timbilen” kat mata.


hakim masa raya 2010

Dah sampai dirujuk ke pakar mata kat hosp Putrajaya. Katanya itu takde timbul masalah. kena rajin bersihkan dgn air suam. diberi ubat sapu je. Then sekarang dah ok!

5) Gigi pertama tumbuh pada umur 10 bulan.

Sekali keluar gigi atas dan bawah serentak.. Hambik!!

6) Pandai berdiri usianya 12 bulan.

Hakim agak lambat belajar berdiri. dlm 1tahun lebih umurnya masa tu baru pndai melangkah.

7) Masih BF sampai umurnya 2tahun.

Walaupun tak exclusively BF, namun masih ku teruskan juga bagi makanan terbaik itu…

Pernah aku kasi garam, pastu dia kata “masin.. masin..”,tp bila garamnya hilang dia pun cari la lg.

Dan… bila aku letak garam kat mulutnya, dia terus teringat “mimik, mimik”…

Dia stop sendiri masa aku stat pregnantkan Faza.

8 ) Dapat parut kat kening masa umurnya 2 tahun.

Masa ni cik Eton ada kat umah melaka. igt tak cikTon peristihwa itu?hehe..peristihwa di sebaliknya itu juga…

Hakim pnjt sofa dan terjun ke bawah.kebetulan ada tin biskut dekat situ.so kepala Hakim kena la kat bucu tin biskut tu. berparut la kening dia sejak itu.

9) Hampir 3 tahun tapi beratnya masih 11kg.

Kurus ke anak ummi ni?? Hakim kan suka makan vitamin botol itam jenama Uphavit.. nati makan nasi banyak2 tau!

10) Tabiat Hakim suka qada’ hajat depan kipas…

tang ni aku xbole handle… ayat febret dia. “ummi, hakim nak b**ak kat depan kipas ni” uhuuuii.. anak sape lah ni…

kdg2 rindu dgn muka comel Hakim yg dulu…
bertmbh comel dgn kehadiran Che Ess..

p/s: nak celebrate besday hakim kat mana eh? KFC ke mcD…

growth spurts

situasi 1,      lokasi: di pejabat 

perbualan di telefon dgn wani, yg jaga faza hari rabu lepas.sebab taska tutup tp aku kena kerja juga…

“Kak, Faza merengek2.. nak susu lagi kot. dah dua botol sy bagi”

“Takpe jap ag akk balik”

banyak betol Faza minum hari tu eh, wani pelik, kenapa pengasuh kat taska tu kata faza cuma minum 2 botol je sehari.

 

esoknya,

situasi 2,      lokasi: di pejabat juga

aku membuka pintu petiais utk amik ebm,

“hai, sikit pulak harini” – aku

“apa yg sikit kak?” – Ika

“hasil tuaian” – aku

en jamal yg mendengar memandang dgn penuh tanda tanya..

‘haish… bila pulak en jamal ni lalu eh?’ – kataku di dlm hati.

 

situasi 3,      lokasi : di taska 

“zarah, harini faza minum banyak, 3 botol habis. 4oz pulak tu kan. pelik saya”

“ooh.. dia ganti bulan tu. smlm masa wani jaga pun dia minum banyak jugak”

 

sebenarnya: 

sekarang Faza tgh berganti bulan, kan usia dia masuk 3bulan 3hari kan? nama lainnya ialah growth spurts, boleh baca byk info kat sini. very useful info..

 

kesimpulannya:

ummi kena berusaha utk stock up the emb. maklumla dah byk minum. kena rajin pumping kat opis juga di umah bila waktu mlm.

maafla, pic ulang tayang dr fb aje.. Faza, a-doktor-to-be

ceritera psl shopping

Ptg kamis lepas.. tetiba lepas keje amik budak2 trus aku ke Jusco permas. plan nk mkn indulgence..tp xjadi pon…

ni ha.. hakim ajak naik ketapi, akupun duduk la blkg dia.

sian faza kena tinggal kat stroller je..

pastu grap je mainan utk anak2 ribena ni.. mcm biasa hakim nak car, utk faza ummi belikan rattle tu..

baju ni comel, igt nak beli utk haziq, sekali masa bayar baru perasan itu baju utk ppuan. last2 bg kat yaya.. rezeki dia..

baju utk hakim sepasang dgn seluar… ada 70% off

baju utk Faza 8 months++ hehe. sebab 70% off punya pasal..

pusing2 kat bhgn toys. belikan hakim tools ni..

then g mamam kat pizzahut. mcm biasa, chicken supreme 1 set.

hakim pulak nak main benda alah ni, so ummi kena pegi bookstore berhampiran utk beli token.

dah masuk kdi buku rembat la 2 buah buku.satu utk ummi satu utk hakim.hehe…

otw nak bayar tiket paking, termasuk ke watson utk beli ini barang pula.

dan juga utk faza, sock yg comel. beli di Sox World.

sekian, laporan membeli belasah belah dari kami bertiga.. hehe…

balik shopping tu kelepakan anak2 aku dua org ni tido.. hehe.. siann nya…

pengurusan expressed b-milk…

Baiklah, anak2….Harini ummi nak share psl mcmana ummi handle ebm utk Faza, maklumlah ummi budak mak-orang baru belajar.

Mula2 ummi cite sikit pengurusan ebm bila ummi balik keja

1) Ini 2 botol yg ummi dpt tuai pada haritu, balik keje trus masukkn kat fridge (chill). kekdg klu x byk keja sgt kat opis umi dpt pump 3 kali so dpt la 3 botol (3-4oz). kalau biasa2 2 botol je. tp kalu agak bizi pernah jugak sekali je sempt pump. so sebotol je la hari tu… rezeki Faza.

2) Beberapa jam lepas tu ummi akn letakkan satu botol kat bhgn freeze. so yg 1 botol lg tu stay kat bhgn chill utk supply ke nurseri esok.

ini bekalan ummi yg ada setakat ni. xbyk dan xsikit sgt kot.. ngam2 soi.. (patutnya x boleh letak kat side door fridge mcm ni… heheh jgn ikot tau)

kdg2 klu free rajin ummi akn cek stok berapa liter semuanya ada.. huhu..

3) smbg balik ye, lepas tu ummi akn cuci botol2 yg dari nursery, dan jugak pumping equipments.

alhamdulillah ummi tergerak hati nak beli rak  ni kat tesco. mmg sgt membantu!!

inilah pencuci yg ummi gunakan ye anak2… demi memastikn feeding & storage bottle bersih dan bebas bakteria.yg bagusnya sisa2 minyak2 dari bm yg lekat kat botol akan tanggl dgn bantuan pencuci ni. juga sesuai utk cuci buah & sayur..

Skrg kita tgk mcmana ummi nak prepare bekalan utk Faza setiap pagi..

1) mlm sblm tido ummi turunkn 1 pek (3-4oz) frozen ebm dari petiais atas ke petiais bawah..

2) pagi2 ummi kena kuarkn dari fridge.. yg thaw tu jadi 2 layers..

yg dlm botol tu semalam punya expressd ms kat opis.

3) goncang2 bg bercampur 2 layer tu, pastu kasi tuang dlm botol siap2.. 2x botol containing 3-4oz each. bekalan faza utk hari itu.

yg sbnrnya ummi spare 3 botol per day. 1 botol dah ada kat taska. in case Faza terhaus/terlapar pulak haritu kan. but normally mmg sehari 2 botol saje. mcmana 1 botol bole ada kat taska nanti ummi critakan ye..

Tipsnya, sblm pegi keja kasi Faza kenyang dulu, then kat nursery Faza akn start minum dlm pkul 11-12tghari.

Tips kedua ialah, jgn kasi Faza minum dlm 30min – 1 jam sblm ummi amik Faza balik ptg tu. So bila ummi amik Faza boleh direct minum.. yey!!

Td kan ummi ada cite pasal 1 botol spare kat nurseri tu kan.. kenapa boleh ada spare?bila punya stok tu?

Mcmni, pd pagi Isnin ummi akan sediakan 3 botol utk bekalan Faza…

2botol = baru pump (chilled) -> ummi labelkan no 2 & 3

1botol = thaw frozen ebm -> yg ni ummi label no 1

jd masa hntr ke nurseri, kakak pengasuh akn bagi susu yg thaw dlu. yg baru pump digunakan utk minum hari ni pd ptg hari. kalau ada lebih disimpan utk esoknya pula.tp kalau diminum juga pd hari itu maknanya pd hari esoknya (Selasa) ummi akan bawak 3 botol juga. sediakan mcm yg di atas.

tp kalau Faza cuma minum 2 botol je. jadi ummi akan buat

1botol= thaw -> no 1 label

1botol=chilled -> no 2 label

so dah pesan kat pengasuh suh guna yg stok smlm punya utk minum sblh pagi tu. then label yg no 1 utk sblh ptgnya pulak. yg label no 2 digunakan utk stok esok. fhm x anak2? senang je kan??

happy pumping utk semua mommies yg mcm saya.. huhu… itu beg ada brg mau tuai…pastu org production tanya, ~zarah mau pegi mana dgn beg tu??~ huahaha… anda ada jwpnnya x??

muka kekenyangan kot nih.. tu yg senyum dlm tido.

p/s: ini la pic Harmony ku… ada Spectra 3 tapi xserasi.. huhu sayangnya.. ada sape2 mau ??