Category Archives: kesihatan

1 Ramadhan kali ini lah!

assalamua’alaikum…

Setiap kali buat entry baru tak kan la aku nak bgtau yg dah lama tak masuk belog ini kan..

Btw, Ramadhan sudah tiba.. Yok berpuasa dgn penghayatan yg sebenar2nya.. Maksud di sini bukan stakat lapar dahaga saja. Jaga segala2nya, yg paling penting ialah jaga hati, jaga hubungan, jaga iman.. InsyaAllah segala2nya mudah.

Buat kali pertamanya, dalam sejarah. sehari sblm puasa aku berpuasa utk byr hutang puasa yg lepas. So sad, aku kalau boleh mmg tak nak begini, tp itulah namanya manusia, sentiasa lupa dan penuh kekhilafan.

Dan ternyata Allah mmg nak menguji aku, di hujung2 puasa tu yg sepatutnya aku bersemangat utk sambut Ramadhan aku diberi sedikit kesakitan demam, selsema dan batuk. Dalam masa yg aku kena puasa tu, dan akhirnya aku sedar, Allah sentiasa menunggu utk aku bayar hutang puasa tu tapi aku lalai, dan juga pada hari yg sama aku diuji dgn sedikit kesempitan $$. Padahal aku tahu, apalah nilai wang itu jika nk dibandingkan dgn Kebesaran Allah yg Maha Esa. Subhanallah!!

Mujur suami tercinta ada utk memberikan moral support dan nasihat2 yg tak berlapik. Terkena sedas, ttg rezeki, ttg ketenangan, ttg Kekuasaan Allah. Alhamdulillah, dari satu segi aku amat2 bersyukur atas perubahan beliau. Dan betul2 berharap dia akan terus jadi lebih baik dari sehari ke sehari, begitu juga dgn aku dan keluarga..

Harapan Ramadhan kali ini lah!!

Lebih baik dari Ramadhan yg lepas2, apa lagi yg nak aku harapkan selain rahmat dan kasih syg Mu Ya Allah. Aku tak peduli apa pndgn manusia pd ku yg penting pandangan Mu yg lebih penting dr segala2nya..

Jaga Hati, Jaga Hubungan, Jaga Iman.

Salam sayang,

aku yg comel 🙂

Sakit itu penghapus dosa2 kecil.. BHGN SATU

Perbualan sblm tido pd mlm tadi,

“Sakitnya tak tahan la. dh mcm 3 in 1. Gusi bengkak, sakit tekak, dah naik ke kepala..”

“Sabar la, moga terhapus dosa2 kecil. mana la tau ada dosa dgn suami ke..”

“Adui…”

“Abg maafkan lah segala dosa mi kat abg..”

“Eh, dah tak sakit laa…”

kah kah… jgn selenga dgn laki okeh!!

monday entry

pagi.. pkul 10am. pegi klinik kesihatan ibu & anak masai.

amik nombor utk cek up faza& hakim.

no giliran 6068

sila tunggu, no sekarang ialah 6020

pastu balik opis.

 

pkul 130ptg. pegi amik anak2, pegi klinik kesihatan

no sekarang 6066..

alhamdulillah!!

 

Faza @ 2 months old = 5.1KG

kena cucuk sedas… nangis kejap je.. pastu tido.. haha.. faza faza…

Hakim @ 2 years 11 months old = 11.1KG

beratnya dah ok.cuma kena dtg lg next month nak kasi ubat cacing…

so dah tau trend nya.. x payah nk berkampung kat KK masai.. dah x payah nak amik cuti half day…yahooooo…. eh silap.. alhamdulillah…

Prolong Jaundice – Part 2

as salam..

alhamdulillah.. Faza xde apa2.. result LFT dan Urine Normal… G6PD juga normal..

Dr mintk aku repeat LFT utk Faza next 2 weeks. Pikiran kejap. Nak buat ke tak nak.. Sbb jaundice dia dh xde kaan…tgk la nanti…

Si Bulat kini 3.8kg @ 1 month old.. Cemerlang!!

 

Prolong Jaundice – Part 1

As salam,

Esok Faza ada appoiment dgn paed kat hospital melaka. Prolong Jaundice.

Biasa la. Kedua 2 anak aku kena jaundice lama. most probably sbb breastMilk.. bukan sbb breastFeed ye.. ada beza tu.. for more info..

O ya berbalik pd kisah Faza, last week (19 Ogos) kena amik darah dgn urin. Result nya akan tahu esok bila cek up dgn doktor pakar. Amik darah utk test LFT ( liver function test). Yg lawaknya terigt masa nak collect urin tu. Nurse dah letak plastic bag dilekatkn kat Faza punya tuut.. pastu boleh x masuk urin tu. Shoot x kena kot. Last2 aku mintk balik umah je collect sendiri. So  nurse tu pun bagi 2 plastic bag tu utk aku.

mcm ni la rupa bentuk plastik bag tu. ada mcm double sided tape utk lekat kat ‘situ’. ehe.. pic copy from www.healthfreakmommy.com

Balik umah aku pasang jugak kat Faza, al kisah.. bila dh pasang dia popo pulak. last2 masuk kat plastik tu. Tinggal satu je bag tu.. Akhirnya aku pasang jugak utk peluang kali terakhirnya.. Dan sungguh malang.. x berjaya.

Akhirnya aku buat inisiatif sendiri. Ms tu awal2 pagi.. Aku bukak diaper dia, pastu aku tunggu dia pee.. Dan aku ‘tangkap’ urin dia dan masukkn dlm bekas spesimen tu. ahha.. akhirnya BERJAYA!!

Gmbr sekadar hiasan. from http://mybabybay.com

Cuma malang, masa aku ‘tangkp’ urin Faza tu hari Sabtu. Aku hantar kat makmal tu hari Isnin. tak tau la ade efek ke sebab sampel lama. Nak ‘tangkap’ lagi, mmg xdapat pulak.. tunggu2 dia x terkencing pun.

Apapun tunggu result dia esok… adios…

gegata…. L tertinggal…

Kesian hakim, bdnnya kena gegata… ms jadi mlm tu aku mandikan dia.. sebab mcm haru je aku tgk..

sekali hosmet aku kata jgn mandikan, terus menjadi naik gatal dia..

jam tu jugak aku berkejar ke klinik yg biasa aku pegi tu, dpt ubat minum dgn krim sapu, lepas tu aku terus ke kdi mamak sblh klinik tu menjamu selera roti canai. sementara mkn aku sempt tgk & snap pic hakim yg sedang menggaru. sian kan??

tapi hakim masih lagi tersengeh2 senyum sbb nak pose.

Alhamdulillah, lepas minum ubat… gegata tu dah surut. smpi skrg aku xtau puncanya apa… hm… kuat hakim kuat!!

p/s: x menyabo nak tunggu ptg ni…

neurogain PB

entah kenapa benda alah ini menjadi salah satu entry pertama di blog yg baru ni..

layankan aje la ye…

aku penah amik benda ni ms hakim berapa bulan tah.

dan ms pegi check up kat Dr Suhaimi Poliklinik Penawar dia suggestkan supplement ni. akupun carila kat google apa kebaikannya…

What is NeuroGain® PB Vegicaps®* ?

Neurogain® PB is a natural, customized, standardized, refined purified, high quality formulation of conditionally Essential Fatty Acids for Pregnant and Breast-feeding women. Now available in vegetable capsules made in Germany, Neurogain® PB is DHA high, EPA low with AA and OA to help Pregnant and Breast-feeding women meet important pre and peri natal nutritional requirements in essential fatty acids. Neurogain® PB is scientifically formulated in line with international recommendations for essential fatty acids supplementation early in life.

Who needs NeuroGain® PB ?

Pregnant and Breast-feeding women
Pregnant women with a history of low birth weight babies, pre-term births
Frequent, multiple pregnancies
Pregnant women allergic to fish and eggs
Poor, unbalanced maternal diet

source: di sini

nak dijadikan cerita payah jugak aku cuba nk dptkn benda ni. kat poliklinik penawar stok abis, kat watson/guardin takde jual.
akhirnya dpt jugak aku sambar sebotol kat d Apotic Pharmacy yg harganya aku rasakan sangat2 berbaloi.

terima kasih d Apotic.. haha… statment poyor!!

aku siap suggestkan kat adir ipar aku yg baru pegnen utk amik supplement ini..

p/s: kpd sesape yg nak order benda ni dgn harga yg amat2 berpatutan bolehla tingglkn pesanan di sini ye.
Aku berani letak RM56 termasuk pos berdaftar (kalau nk pos laju tambah lagi RM4 utk semenanjung shj)
~wah siap iklan lagi~