Category Archives: kehamilan

Faza Zulaikha, 25 Julai 2011

Pengalaman bersalin Faza mgkn hampir nak sama mcm pengalaman bersalinkan Hakim. Mksd aku masa nak masuk labor room tu.

Al-kisah masa 25 Julai 2011, hari Isnin. bangun tido aku dh rasa sakit2. x ingt kekerapannya. Suami aku tanya nak pegi hospital ke? aku kata tunggu dulu la. Takut ini false contraction je. Sblm ni pun pernah jd jugak, pastu hilang. Trigt la masa hakim 37 weeks, aku g hospital sbb false contraction, ms tu otw balik kg dr KL. penat je tunggu lama kat spital tu. ehe.. segan pun ada.

Suami aku pun pegi kerja. Tp dlm pkul 9 tu, sakit dh agak keras. Aku masih boleh bertahan. Namun, aku tel suami aku suh balik. Katanya dlm pkul 11.30 baru dia keluar. Fuh, bertahan la aku 2 jam lebih lagi. Aku trus siap2kan beg ak bwk g hospital.

Dlm pada tu, pkul 11 kot.. Bila contraction kuat, aku dah rasa mcm nak meneran je. (klu ms Hakim dlu la, ni dah patut masuk LR ni). Beberapa kali jugak aku/Hakim tel suami aku ckp x tahan.. suh balik cepat. Tgh2 lapar tu nasib ada kurma kat umah, kurma tu la aku mkn utk tenaga.

12.30 tghari, suami aku balik.. sempt la suami aku suapkan aku nasi ayam 3 – 4 suap. Dlm 1245 kot, gerak g hospital. Nasib la umah dekat je..

Smp je Emergency, suami aku turunkn aku, aku ditolak oleh staff hospital ke tmpt sepatutnya. Ms tu suami aku dgn Hakim cari parking.

Aku tunggu kat tmpt cek tu, tp bila misi tgk aku tahan sakit setiap 5 minit, dia suh cek aku dlu.. Sekali cek OS, dah full (9 -10 cm). Trus dibawak masuk LR… Bila dia dah cek OS tu aku rasa gesa nak push lagi kerap.

Menunggu la aku di LR, tgk misi susun2 gunting bagai. Byk kali jugak aku bgtau, dah nak meneran dah ni. Tp Dr xde, lampu pun x bukak lagi. Misi tu siap nk buat CTG lagi la apa la.. adoai.. Masa tu aku rasa nak muntah pun ada.

Last2 bila aku ckp, ‘Kak, air dah keluar!’ Baru la ramai yg dtg. Doktor 2 org (sorg llki dan sorg pppuan) dan beberapa misi.

Doktor tu tgk, dan trus kata, ‘Teran.. teran’.. tp pastu dia xde pun sambut mcm zaman Hakim dlu, ntah trus pegi sblh aku buat apa pun aku x ingt. Aku yg dh lupa2 teran tu pun cuba jugak. Tp x berjaya, dia kata lagi ‘Teran sambil tgk perut’.. Ms tu xde pulak pom-pom girl (nurse2) yg sambut kelahiran aku mcm Hakim dlu.. bg support bagai. Mgkn ni anak ke 2 kot, ataupun staff sana sibuk semua, xdpt nk entertain aku utk bersalin.ehe.. poyor!!

Akhirnya berjaya aku meneran nak mengeluarkan Faza dari perut aku pada waktu azan zuhor berkumandang iaitu 1.30ptg (maklum la hospital Melaka ni kan sebelah masjid). Yg aku perasan, bila kepala dah keluar, pastu bghn bahu, pastu kaki.. Mmg terasa bila semuanya dah keluar. Sblm Faza keluar tu Dr tu x de sambut ke, buat episiotomi ke apa.. Keluar meluncur mcm tu je. Dh habis keluar baru dia tgk bby..

Dorang tunjuk bby kat aku cek jantina. Pastu aku peluk dia kat dada, igt nak bg susu, tp masa tu bby mcm penat kot. Dia tgk je muka aku. Trus aku tonggengkan atas dada aku. haha… sweet nya saat tu..

Dan bermula la sesi jahit menjahit dijalankan. Masih 2 org Doktor tu la yg buat. Aku dh mls nak tahan2 sakit mcm haritu. Aku buat dek je.. Dek2 je pun masih terasa lg sakitnya.. 215 ptg, selesai segala2nya.. tp aku masih lg di LR, sbb nak tunggu kekosongan bilik wad. Maknanya aku tunggu je la kat LR sampi nurse dtg amik.

Waktu tu la aku susukan Faza, puas dia dpt kolostrum. Yg kesiannya apa la kisah suami aku dgn Hakim kat luar LR tu. Dah tau ke belum aku dh selamat bersalin ni.. Maklumla aku masuk LR sehelai sepinggang, baju bby x bawak, nset apatah lagi. Sampaila pkul 330 ptg aku di bawak keluar utk masuk ke wad…

Jumpa la aku dgn dorang kat luar.. hehe lama tu dorang tunggu kat luar. 2jam lebih. Yg penting aku dgn baby selamat. Seronok tgk Hakim dah jadi abang…

kisah bersalinan Hakim ada di sini..

p/s: Faza punyai tarikh lahir sama mcm untie Ra… =)

Advertisements

pic of my junior

hahai… lama tak update blog.
x sibuk mana pun. cuma xde mood dan kekeringan idea.
dr minggu lepas ingtnya nak letak entry pasal main air aka mandi kat indoor waterpark Today’s Ulu Tiram.
Pastu tgk Rio si burung biru bersama2 hakim dan abah dia. (itupun sebab dpt kupon diskaun)..

banyak lagi benda nak citer,

pastu naik bas transnasional dgn hakim ke putrajaya…
sementelah lama tak balik sana. bukan main seronot lagi si hakim.
dah la kami duk seat atas (skyview) pastu depan sekali pulak.
tak ke rasa mcm kami yg drive bas tu kan. haha…

Hakim jugak yg selesa je tido.. ummi dia kepanasan sbb air cond mcm sampai tak sampai je.
perjalanan dari pgudang pkul 4ptg, sampai di hentian serdang dalam 10lebih.

oo ya yg sbnrnya tajuk entry ini ialah…
… muka adik HAKIM…

“berat saya skrg +- 998 gram
umur dlm perut pun baru 27 minggu..
tak sabar nak keluar tgk muka ummi, abah dan abang saya Hakim..
sian kat ummi yg sakit2 pinggang, bila bangun tido apatah lagi..
tp ummi kata jgn keluar dulu.. tunggu 38 minggu. sebab abg hakim nk manja2 dlu dgn ummi..
apapun saya sayang ummi!!
selamat Hari Ibu ummi.. hehe…”

ini pulak masa hakim dlm perut 28 minggu.. hehe..
kaki kat dahi x tahan..

Kira Gerak Baby-dlm-perut (JANIN)

Sepatutnya dah kena kira gerak baby dari  Isnin haritu (18/4/2011).. tapinya kesibukan aku kat tmpt koja kekdg buat aku lupa.. Sian baby, tp bukannya lupakan baby tau…

Baby ni pulak mcm tau2 je yg umminye terlupa nak kira, sekali dia kick… kuat.. dan banyak kali.. Haha.. time tu jugak aku yg tengah mengira skru terus terigt dan buka buku merah tu sblh aku. Siap bukak lagi page mana yg nk kena tanda tu, senang keja aku tinggal tick je..


buku yg harus dikepit setiap masa.. haha

sila abaikan sticker HIJAU itu…


ha.. kan lubang2 tu…

Sebagai natijahnya (wah! mantan cikgu bm ni), aku tanda kat table dlm buku merah tu lubang2 ar.. Takpe nati dekat2 nak check up kat klinik aku main tangkap-tanda-dan-lepas eh silap, tanda2 je ar eh.. jgn la cik misi tau pulak..

Cite pasal check up, sbnrnya ada benda yg aku nak up kat sini… Disebabkn aku skrg ni asek kena ‘kejar’ dgn boss pasal tgh bizi kat opis ni. So nanti2 la aku story kat safiyah07 ni…

Bubye, aku nak sambung kira skru. Ptg ni nak deliver kat customer…


Ptg ni mcm nak mkn indulgence je… (gaji da masuk haha!)

neurogain PB

entah kenapa benda alah ini menjadi salah satu entry pertama di blog yg baru ni..

layankan aje la ye…

aku penah amik benda ni ms hakim berapa bulan tah.

dan ms pegi check up kat Dr Suhaimi Poliklinik Penawar dia suggestkan supplement ni. akupun carila kat google apa kebaikannya…

What is NeuroGain® PB Vegicaps®* ?

Neurogain® PB is a natural, customized, standardized, refined purified, high quality formulation of conditionally Essential Fatty Acids for Pregnant and Breast-feeding women. Now available in vegetable capsules made in Germany, Neurogain® PB is DHA high, EPA low with AA and OA to help Pregnant and Breast-feeding women meet important pre and peri natal nutritional requirements in essential fatty acids. Neurogain® PB is scientifically formulated in line with international recommendations for essential fatty acids supplementation early in life.

Who needs NeuroGain® PB ?

Pregnant and Breast-feeding women
Pregnant women with a history of low birth weight babies, pre-term births
Frequent, multiple pregnancies
Pregnant women allergic to fish and eggs
Poor, unbalanced maternal diet

source: di sini

nak dijadikan cerita payah jugak aku cuba nk dptkn benda ni. kat poliklinik penawar stok abis, kat watson/guardin takde jual.
akhirnya dpt jugak aku sambar sebotol kat d Apotic Pharmacy yg harganya aku rasakan sangat2 berbaloi.

terima kasih d Apotic.. haha… statment poyor!!

aku siap suggestkan kat adir ipar aku yg baru pegnen utk amik supplement ini..

p/s: kpd sesape yg nak order benda ni dgn harga yg amat2 berpatutan bolehla tingglkn pesanan di sini ye.
Aku berani letak RM56 termasuk pos berdaftar (kalau nk pos laju tambah lagi RM4 utk semenanjung shj)
~wah siap iklan lagi~