Category Archives: hakim

Aidilfitri Trip to Jitra – My son’s Wishlist

Ya! Hujung tahun lepas, memang aku berniat nak makbulkan impian anak sulongku Amir Al-Hakim untuk naik kapal terbang. Allah gerakkan hati aku untuk check tiket flight masa bulan puasa haritu, dan dapatlah tiket tambang murah kapalterbang AirAsia dari LCCT ke AOR, pada 13 Ogos 2013 jam 0710 .. iaitu pagi esok..

AA 1

Yang teruja sama adalah pastinya diri aku, sebab tak sabar nak lihat kegembiraan di mata anak lelaki itu sebab impian sudah tercapai. Walaupun cuma sejam tapi sekurang-kurangnya dapatlah beliau rasa pengalaman naik flight. Lain kali tak la janggal apabila impian kita sekeluarga tercapai iaitu (…..WISHLIST…)

Jangan tak tahu yang sebenarnya harga tiket flight tersebut adalah RM3 seorang. Bila dikira caj2 lain termasuk pemilihan seat tu yang jadi total rm170 sehala dari KL ke AS untuk kami 4 beranak..

AA 2

Abah, ummi dah belanja tiket bas dari Melaka ke LCCT dan tiket flight dari LCCT ke Alor Setar. Diharap abah dapat sponsor tiket balik ke Melaka. Samada dengan bas, flight, keretapi atau lori.. haha.. yang penting kami dapat pulang ke Selatan dengan selamat.. Amin..

P/S: Misi adalah untuk menuntut ilmu buat kek coklat moist yang sedap itu dari kak Yayah, serta bertukar-tukar idea dan strategi business (chewah!!) Semoga mendapat keberkatan dan dipermudahkanNya..

Salam sayang,

Rahz Bakers Ent.

Advertisements

aduhai Amir Al-Hakim

Hakim turns 3 y.o.. alahai anak ummi. dah besar ye…

10 perkara yg korang2 mungkin xtau pasal Hakim… 

1) Hakim ada penyakit VSD.. apa tu?

Ventracular Septal Defect… iaitulah penyakit jantung berlubang.sejak lahir.dpt kesan masa usianya sebulan.ms tu secara tak sengaja bawak hakim jumpa doktor pakar kanak2 disebabkn dia prolong jaundice. alhamdulillah.. tak pernah dia menunjukkan tanda2 penyakit jantung berlubang kronik yg lain sprt biru kuku, cungap2 dll.

Setiap tahun Hakim akn dirujuk ke IJN utk cek jantungnya. setakat ni Dr mengatakan lubangnya sangat kecil. Berkemungkinan akn boleh tertutup sendiri. Cumanya dia tak boleh guna ubat bius yg biasa (ada special ubat bius yg boleh digunakan) especially utk dental treatment dan juga berkhatan. So kena bgtau Dr yg terlibat nanti.

Dan skrg ni, ummi ada bagi Hakim gel gamat utk Hakim minum. Moga Hakim cepat sembuh!!

2) Hakim lahir hampir 2 minggu awal dr EDD,bersalin normal dengan induce.

O ya, Hakim tak sabar2 kot nk tgk dunia. ikutkan due date 30 November 2008. Tp dah lahir 19 November.

Mulanya keluar darah sikit je, tp ummi tak rasa kontraksi lagi. Trus ke hospital Batu Pahat. Sblm tu igt lagi, minum air laicikang..pastu cek in kat spital. trus toing toing… darah tinggi gula.. wallaweh…mmgla nak kena induce kan.. huhu…

Kena la msuk ubat induce kat bawah. sakit weh ko bubuh!! hehe tapi sikit je tu.. tang bersalin lagi sakit.

Dan sempat jugak ummi makan rojak asma sebelum bersalinkan Hakim.. sedapnya.. mcm nak makan la petang esok! huhu..

3) Kena Jaundice sampai sebulan lebih.

Anak2 ummi dua org tu mmg sinonim dgn jaundice lah! sebabnya breasfeeding jaundice.. malas lah.. no komen lah..

4) Masa kecik selalu kena “timbilen” kat mata.


hakim masa raya 2010

Dah sampai dirujuk ke pakar mata kat hosp Putrajaya. Katanya itu takde timbul masalah. kena rajin bersihkan dgn air suam. diberi ubat sapu je. Then sekarang dah ok!

5) Gigi pertama tumbuh pada umur 10 bulan.

Sekali keluar gigi atas dan bawah serentak.. Hambik!!

6) Pandai berdiri usianya 12 bulan.

Hakim agak lambat belajar berdiri. dlm 1tahun lebih umurnya masa tu baru pndai melangkah.

7) Masih BF sampai umurnya 2tahun.

Walaupun tak exclusively BF, namun masih ku teruskan juga bagi makanan terbaik itu…

Pernah aku kasi garam, pastu dia kata “masin.. masin..”,tp bila garamnya hilang dia pun cari la lg.

Dan… bila aku letak garam kat mulutnya, dia terus teringat “mimik, mimik”…

Dia stop sendiri masa aku stat pregnantkan Faza.

8 ) Dapat parut kat kening masa umurnya 2 tahun.

Masa ni cik Eton ada kat umah melaka. igt tak cikTon peristihwa itu?hehe..peristihwa di sebaliknya itu juga…

Hakim pnjt sofa dan terjun ke bawah.kebetulan ada tin biskut dekat situ.so kepala Hakim kena la kat bucu tin biskut tu. berparut la kening dia sejak itu.

9) Hampir 3 tahun tapi beratnya masih 11kg.

Kurus ke anak ummi ni?? Hakim kan suka makan vitamin botol itam jenama Uphavit.. nati makan nasi banyak2 tau!

10) Tabiat Hakim suka qada’ hajat depan kipas…

tang ni aku xbole handle… ayat febret dia. “ummi, hakim nak b**ak kat depan kipas ni” uhuuuii.. anak sape lah ni…

kdg2 rindu dgn muka comel Hakim yg dulu…
bertmbh comel dgn kehadiran Che Ess..

p/s: nak celebrate besday hakim kat mana eh? KFC ke mcD…

al kisah hari selasa

semalam 18/10/2011

hangin pulak aku pasalkan ‘acara’ membuka akaun Yippie-i si Hakim dan Faza.

al-kisah, kalau nak mintak kita dtg balik tu kasi la arahan clear2.. bak kata sumone tu ‘kasitau khusus2′

dahnya kena la aku ke maybank masai itu buat kali ke-4 utk selesaikan urusan nak mintak tabung harimau yippie!! ye kali ke EMPAT okeh!!

semuanya kerana misunderstanding..

aku kata mau ckp dgn officer itu, kasi la talian telepon tu kat dia. ni tidak. suruh je aku dtg. bila dh smpi sana, officer tu ckp belum amik lagi tabung nye…

then esoknya aku dtg balik, pastu bole pulak kata kena bwk buku akaun sekali. yg semlm ko x ckp pehal??? ches…

utk melepaskn sgl yg terpendm, aku dtg balik kat bank tu (sblm masuk keta), ckp ala2 meluahkn x puas ati aku la. dan yg aku salute kat kakak bank tu dia siap senyum je, ye la cutomer service mmg la kena senyum selalu.. cumanya aku harap dia bukan senyum sbb nak meng’hanjing’ aku la kaannn….

moral of the story, dptkan ‘info yg khusus’ for every single thing. kang jadi pape aku boleh sembur ko balik…

(pic grab dari ilhamhakeem.blogspot.com -> mohon cilok ye!)

inilah tabung yg ku maksudkan…

satu utk Hakim, satu lagi utk Faza…

nasibla masa amik benda alah ni ko ckp maaf. sejuk sket kan…

for Hakim & Faza,

yg sbnrnya ummi nak bukak akaun Tabung Haji utk anak2 ummi, tp kerana kesulitan masa dan tempt utk bukak… tu yg sempat yippie-i saje.

abah nk suh bukak Nuri, tp tadi ummi dh cek kat web Bank Rakyat. Then, ummi akn review psl saving thingy ni ye… entry nanti2.. hehe…

p/s: ada lagi x tabung ini?

before and after

maaf la kalau entry kali ni ada yg kurang senunuh.. huhuii…

sebelum… (agak kurang senonoh la kan)

yey!! akhirnya…

inilah hadiah untuk Hakim..

setelah berhempas pulas

 

inilah benatang yg keluar dr pelastik ..

makcik handy manny ni  jugak yg tukang asing2kan skru nye…

pakcik handy manny study dulu

dan aktiviti pasang memasang in progress… byk kali jugak la pasang dan bukak bila sedar tersilap skru. hehe..

utk anak2 kesayangan hamba… apa2pun ummi sanggup buat…

ye.. ummi love u too!! muah muah…

basikal T.U.A.

yey! hakim dpt basikal dari abah..

ummi pun bagi jugak utk hakim. advanced besday present utk hakim. itu utk entry akn dtg ye..

terima kasih abah…

dan hakim dh pndai naik dan turun sendiri dari basikal tu.

cuma ruang yg terhad kat umah tu buat dia x puas main. sian hakim, nanti ummi ajak g taman eh. kalau x ujan. dan syaratnya hakim kena makan byk2 biar cepat besar..

monday entry

pagi.. pkul 10am. pegi klinik kesihatan ibu & anak masai.

amik nombor utk cek up faza& hakim.

no giliran 6068

sila tunggu, no sekarang ialah 6020

pastu balik opis.

 

pkul 130ptg. pegi amik anak2, pegi klinik kesihatan

no sekarang 6066..

alhamdulillah!!

 

Faza @ 2 months old = 5.1KG

kena cucuk sedas… nangis kejap je.. pastu tido.. haha.. faza faza…

Hakim @ 2 years 11 months old = 11.1KG

beratnya dah ok.cuma kena dtg lg next month nak kasi ubat cacing…

so dah tau trend nya.. x payah nk berkampung kat KK masai.. dah x payah nak amik cuti half day…yahooooo…. eh silap.. alhamdulillah…

entry sblm balik raya

“ooo.. balik Kamphong…” – nyanyi gaya Hakim..

Plan nak balik raya hari ni. tp satu hapah x packing lagi.

Byk benda nk kena uruskn.. maklum ada baby kecik yg masih di dlm hari ( ye ke??) dh kuar berjln berapa kali tah, mujur x tertgk Cars 2 semlm.. ehe..

Antaranya ialah Faza punya frozen ebm. Pikiran jgk aku nak bwk balik kg nti mcmana.. akhirnya aku dpt search psl tu kat sini (bwa susu perahan dr kampung). Sgt informatif. Dan akhirnya aku decide x bwk la emb tu balik kg. Karang nak balik ke P Gudang baru aku bwk. Krn sbnrnya ada remeh komplikated menguruskn emb ni ye. Contohnya klu dh dicairkn ataupun tercair sikit xboleh dibekukan semula. Al-kisah aku ada membawa 3peket frozen ebm dr putrajaya ke melaka mggu lepas. Dan aku silapla sbb dah tercair sikit tp aku bekukan jugak.

Berkait ebm ni, mslh aku ialah masih belom berjaya nak feed Faza ebm tu. Xtau nk bg by picagari or cup je. Sblm ni ada la 2 3 kali bagi guna botol tp mengamuk2 dia x mo..  hm.. kena usaha lagi la ni.. Krg aku try guna cup pulak..

Oh, ok la aku rasa tibalah masa utk mengemas. sblm tu aku nk ucap Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin buat semua. Sesungguhnya raya kali ni mcm kurang feel.. sbb x puasa walau sehari.. huhu (asyik la ko nak mengganti nanti!)

0 – 0 ye semua! hati2 di jalan raya..