Category Archives: faza

fuh fuh…bersihkn sawang di laman sesawang

lama tak aktip2 di alam maya

ada jugak yg tanya kenapa, dh lupa paswod ke? chis…

yg sbnrnya sbb malas kot.. no mood, takde idea, takut bazir masa, dan dll.

padahal semua tu diri sendiri yg kawal. benda yg asal hukumnya harus akn jd berubah hukum dgn pelbagai keadaan, kan?

termenjalan2 di mahkota parade dua hari lepas,di popular.. this book..

ledakan fb

sgt bagus, nak penuhkan rak buku tp tula, takut . rajin beli tapi nak baca malas..

mgkn buku ni boleh wakilkn kenapa aku pilih utk hibernate dr berfb … perhaps..

 

 

 

apapun nak tahun baru ni, byk benda yg akn berubah. psl tu nanti ku story.. so layankan picture anak daraku ini.. ececeh… dah bole jadi model tudung…

comel faza

 

Advertisements

growth spurts

situasi 1,      lokasi: di pejabat 

perbualan di telefon dgn wani, yg jaga faza hari rabu lepas.sebab taska tutup tp aku kena kerja juga…

“Kak, Faza merengek2.. nak susu lagi kot. dah dua botol sy bagi”

“Takpe jap ag akk balik”

banyak betol Faza minum hari tu eh, wani pelik, kenapa pengasuh kat taska tu kata faza cuma minum 2 botol je sehari.

 

esoknya,

situasi 2,      lokasi: di pejabat juga

aku membuka pintu petiais utk amik ebm,

“hai, sikit pulak harini” – aku

“apa yg sikit kak?” – Ika

“hasil tuaian” – aku

en jamal yg mendengar memandang dgn penuh tanda tanya..

‘haish… bila pulak en jamal ni lalu eh?’ – kataku di dlm hati.

 

situasi 3,      lokasi : di taska 

“zarah, harini faza minum banyak, 3 botol habis. 4oz pulak tu kan. pelik saya”

“ooh.. dia ganti bulan tu. smlm masa wani jaga pun dia minum banyak jugak”

 

sebenarnya: 

sekarang Faza tgh berganti bulan, kan usia dia masuk 3bulan 3hari kan? nama lainnya ialah growth spurts, boleh baca byk info kat sini. very useful info..

 

kesimpulannya:

ummi kena berusaha utk stock up the emb. maklumla dah byk minum. kena rajin pumping kat opis juga di umah bila waktu mlm.

maafla, pic ulang tayang dr fb aje.. Faza, a-doktor-to-be

pengurusan expressed b-milk…

Baiklah, anak2….Harini ummi nak share psl mcmana ummi handle ebm utk Faza, maklumlah ummi budak mak-orang baru belajar.

Mula2 ummi cite sikit pengurusan ebm bila ummi balik keja

1) Ini 2 botol yg ummi dpt tuai pada haritu, balik keje trus masukkn kat fridge (chill). kekdg klu x byk keja sgt kat opis umi dpt pump 3 kali so dpt la 3 botol (3-4oz). kalau biasa2 2 botol je. tp kalu agak bizi pernah jugak sekali je sempt pump. so sebotol je la hari tu… rezeki Faza.

2) Beberapa jam lepas tu ummi akn letakkan satu botol kat bhgn freeze. so yg 1 botol lg tu stay kat bhgn chill utk supply ke nurseri esok.

ini bekalan ummi yg ada setakat ni. xbyk dan xsikit sgt kot.. ngam2 soi.. (patutnya x boleh letak kat side door fridge mcm ni… heheh jgn ikot tau)

kdg2 klu free rajin ummi akn cek stok berapa liter semuanya ada.. huhu..

3) smbg balik ye, lepas tu ummi akn cuci botol2 yg dari nursery, dan jugak pumping equipments.

alhamdulillah ummi tergerak hati nak beli rak  ni kat tesco. mmg sgt membantu!!

inilah pencuci yg ummi gunakan ye anak2… demi memastikn feeding & storage bottle bersih dan bebas bakteria.yg bagusnya sisa2 minyak2 dari bm yg lekat kat botol akan tanggl dgn bantuan pencuci ni. juga sesuai utk cuci buah & sayur..

Skrg kita tgk mcmana ummi nak prepare bekalan utk Faza setiap pagi..

1) mlm sblm tido ummi turunkn 1 pek (3-4oz) frozen ebm dari petiais atas ke petiais bawah..

2) pagi2 ummi kena kuarkn dari fridge.. yg thaw tu jadi 2 layers..

yg dlm botol tu semalam punya expressd ms kat opis.

3) goncang2 bg bercampur 2 layer tu, pastu kasi tuang dlm botol siap2.. 2x botol containing 3-4oz each. bekalan faza utk hari itu.

yg sbnrnya ummi spare 3 botol per day. 1 botol dah ada kat taska. in case Faza terhaus/terlapar pulak haritu kan. but normally mmg sehari 2 botol saje. mcmana 1 botol bole ada kat taska nanti ummi critakan ye..

Tipsnya, sblm pegi keja kasi Faza kenyang dulu, then kat nursery Faza akn start minum dlm pkul 11-12tghari.

Tips kedua ialah, jgn kasi Faza minum dlm 30min – 1 jam sblm ummi amik Faza balik ptg tu. So bila ummi amik Faza boleh direct minum.. yey!!

Td kan ummi ada cite pasal 1 botol spare kat nurseri tu kan.. kenapa boleh ada spare?bila punya stok tu?

Mcmni, pd pagi Isnin ummi akan sediakan 3 botol utk bekalan Faza…

2botol = baru pump (chilled) -> ummi labelkan no 2 & 3

1botol = thaw frozen ebm -> yg ni ummi label no 1

jd masa hntr ke nurseri, kakak pengasuh akn bagi susu yg thaw dlu. yg baru pump digunakan utk minum hari ni pd ptg hari. kalau ada lebih disimpan utk esoknya pula.tp kalau diminum juga pd hari itu maknanya pd hari esoknya (Selasa) ummi akan bawak 3 botol juga. sediakan mcm yg di atas.

tp kalau Faza cuma minum 2 botol je. jadi ummi akan buat

1botol= thaw -> no 1 label

1botol=chilled -> no 2 label

so dah pesan kat pengasuh suh guna yg stok smlm punya utk minum sblh pagi tu. then label yg no 1 utk sblh ptgnya pulak. yg label no 2 digunakan utk stok esok. fhm x anak2? senang je kan??

happy pumping utk semua mommies yg mcm saya.. huhu… itu beg ada brg mau tuai…pastu org production tanya, ~zarah mau pegi mana dgn beg tu??~ huahaha… anda ada jwpnnya x??

muka kekenyangan kot nih.. tu yg senyum dlm tido.

p/s: ini la pic Harmony ku… ada Spectra 3 tapi xserasi.. huhu sayangnya.. ada sape2 mau ??

2 bulan, 3 minggu, dan 4 hari

tajuk entry ini adalah usia faza pada hari ini.

Faza Zulaikha binti Suhaimi yg lahir pada hari Isnin, 25 Julai 2011, 1.30pm

sila cuci mata…

25 julai @ 4.20pm, beberapa jam lepas lahir.

day 1: 26 julai 2011, 9am.. sblm dimandikan oleh kakak2 misi.

day 2: masa ni dlm keta otw nak balik kampung rengit.

day 4: kat kampung.

day 10, 4 Ogos @ presint 11

day 16: 10 ogos 2011 @ melaka..

day 22: 16 Ogos, pagi sblm kena botakkn..

pd masa kejadian…

day 30: uhu.. saya ada kepala singa!!

day 36: 1st day raya @ kampung.

day 47 : sambutan raya sa&ba..

day 66: 29 sept, jalan2 kat tepi pool. tgk abg berenang.

day 83: 16 oct @ puti puti setia tropika, jb.

.

.

.

.

.

.

.

dan….

awal2 pagi punya snap…

terkini faza zulaikha…

day 87..2mths, 3weeks & 4 days years old..

bape la agaknya berat faza skrg.

hrpn ummi moga faza membesar sihat bagai juara…

jadi anak yg solehah.. boleh doakan ummi&abah..

al kisah hari selasa

semalam 18/10/2011

hangin pulak aku pasalkan ‘acara’ membuka akaun Yippie-i si Hakim dan Faza.

al-kisah, kalau nak mintak kita dtg balik tu kasi la arahan clear2.. bak kata sumone tu ‘kasitau khusus2′

dahnya kena la aku ke maybank masai itu buat kali ke-4 utk selesaikan urusan nak mintak tabung harimau yippie!! ye kali ke EMPAT okeh!!

semuanya kerana misunderstanding..

aku kata mau ckp dgn officer itu, kasi la talian telepon tu kat dia. ni tidak. suruh je aku dtg. bila dh smpi sana, officer tu ckp belum amik lagi tabung nye…

then esoknya aku dtg balik, pastu bole pulak kata kena bwk buku akaun sekali. yg semlm ko x ckp pehal??? ches…

utk melepaskn sgl yg terpendm, aku dtg balik kat bank tu (sblm masuk keta), ckp ala2 meluahkn x puas ati aku la. dan yg aku salute kat kakak bank tu dia siap senyum je, ye la cutomer service mmg la kena senyum selalu.. cumanya aku harap dia bukan senyum sbb nak meng’hanjing’ aku la kaannn….

moral of the story, dptkan ‘info yg khusus’ for every single thing. kang jadi pape aku boleh sembur ko balik…

(pic grab dari ilhamhakeem.blogspot.com -> mohon cilok ye!)

inilah tabung yg ku maksudkan…

satu utk Hakim, satu lagi utk Faza…

nasibla masa amik benda alah ni ko ckp maaf. sejuk sket kan…

for Hakim & Faza,

yg sbnrnya ummi nak bukak akaun Tabung Haji utk anak2 ummi, tp kerana kesulitan masa dan tempt utk bukak… tu yg sempat yippie-i saje.

abah nk suh bukak Nuri, tp tadi ummi dh cek kat web Bank Rakyat. Then, ummi akn review psl saving thingy ni ye… entry nanti2.. hehe…

p/s: ada lagi x tabung ini?

before and after

maaf la kalau entry kali ni ada yg kurang senunuh.. huhuii…

sebelum… (agak kurang senonoh la kan)

yey!! akhirnya…

inilah hadiah untuk Hakim..

setelah berhempas pulas

 

inilah benatang yg keluar dr pelastik ..

makcik handy manny ni  jugak yg tukang asing2kan skru nye…

pakcik handy manny study dulu

dan aktiviti pasang memasang in progress… byk kali jugak la pasang dan bukak bila sedar tersilap skru. hehe..

utk anak2 kesayangan hamba… apa2pun ummi sanggup buat…

ye.. ummi love u too!! muah muah…

susu ibu basi x?

pagi sabtu lepas,

biasa la pagi2 baru aku nk prepare ebm faza utk letak dlm botol bagi kat taska.

sekali tgk petiais tak tutup rapat. ada terselit botol jeli gamat hakim punya.

sah keja hakim sbb mlm td dia yg amik botol teh o ais limau cap Season febret aku tu.

dan sememangnya aku tgk kat dlm peti ais chilled emb yg ada 2 botol itu (aku perah semalamnya) sudah rosak.hm… bukan basi eh..

sebab apa aku kata x basi??

sebabnya x bau masam pun susu tu… mcm kalau susu lembu yg basi itu. dan satu lagi takde pun ketul2 mcm nak jadi keju ke apa.. cumanya aku bau susu tu mmg dah rosak. hm.. xtau nak describe camne kan..

itulah kelebihan susu ibu… sebab ada antibodi kot…

apapun, nasib la frozen ebm tak rosak… syukur…

pasni kena pastikan petiais tertutup sblm tido ok!

p/s: nasib la 2 botol je.. kalau banyak memang meraung la ummi nak oi!!!