Category Archives: family

Aidilfitri Trip to Jitra – My son’s Wishlist

Ya! Hujung tahun lepas, memang aku berniat nak makbulkan impian anak sulongku Amir Al-Hakim untuk naik kapal terbang. Allah gerakkan hati aku untuk check tiket flight masa bulan puasa haritu, dan dapatlah tiket tambang murah kapalterbang AirAsia dari LCCT ke AOR, pada 13 Ogos 2013 jam 0710 .. iaitu pagi esok..

AA 1

Yang teruja sama adalah pastinya diri aku, sebab tak sabar nak lihat kegembiraan di mata anak lelaki itu sebab impian sudah tercapai. Walaupun cuma sejam tapi sekurang-kurangnya dapatlah beliau rasa pengalaman naik flight. Lain kali tak la janggal apabila impian kita sekeluarga tercapai iaitu (…..WISHLIST…)

Jangan tak tahu yang sebenarnya harga tiket flight tersebut adalah RM3 seorang. Bila dikira caj2 lain termasuk pemilihan seat tu yang jadi total rm170 sehala dari KL ke AS untuk kami 4 beranak..

AA 2

Abah, ummi dah belanja tiket bas dari Melaka ke LCCT dan tiket flight dari LCCT ke Alor Setar. Diharap abah dapat sponsor tiket balik ke Melaka. Samada dengan bas, flight, keretapi atau lori.. haha.. yang penting kami dapat pulang ke Selatan dengan selamat.. Amin..

P/S: Misi adalah untuk menuntut ilmu buat kek coklat moist yang sedap itu dari kak Yayah, serta bertukar-tukar idea dan strategi business (chewah!!) Semoga mendapat keberkatan dan dipermudahkanNya..

Salam sayang,

Rahz Bakers Ent.

1 Ramadhan kali ini lah!

assalamua’alaikum…

Setiap kali buat entry baru tak kan la aku nak bgtau yg dah lama tak masuk belog ini kan..

Btw, Ramadhan sudah tiba.. Yok berpuasa dgn penghayatan yg sebenar2nya.. Maksud di sini bukan stakat lapar dahaga saja. Jaga segala2nya, yg paling penting ialah jaga hati, jaga hubungan, jaga iman.. InsyaAllah segala2nya mudah.

Buat kali pertamanya, dalam sejarah. sehari sblm puasa aku berpuasa utk byr hutang puasa yg lepas. So sad, aku kalau boleh mmg tak nak begini, tp itulah namanya manusia, sentiasa lupa dan penuh kekhilafan.

Dan ternyata Allah mmg nak menguji aku, di hujung2 puasa tu yg sepatutnya aku bersemangat utk sambut Ramadhan aku diberi sedikit kesakitan demam, selsema dan batuk. Dalam masa yg aku kena puasa tu, dan akhirnya aku sedar, Allah sentiasa menunggu utk aku bayar hutang puasa tu tapi aku lalai, dan juga pada hari yg sama aku diuji dgn sedikit kesempitan $$. Padahal aku tahu, apalah nilai wang itu jika nk dibandingkan dgn Kebesaran Allah yg Maha Esa. Subhanallah!!

Mujur suami tercinta ada utk memberikan moral support dan nasihat2 yg tak berlapik. Terkena sedas, ttg rezeki, ttg ketenangan, ttg Kekuasaan Allah. Alhamdulillah, dari satu segi aku amat2 bersyukur atas perubahan beliau. Dan betul2 berharap dia akan terus jadi lebih baik dari sehari ke sehari, begitu juga dgn aku dan keluarga..

Harapan Ramadhan kali ini lah!!

Lebih baik dari Ramadhan yg lepas2, apa lagi yg nak aku harapkan selain rahmat dan kasih syg Mu Ya Allah. Aku tak peduli apa pndgn manusia pd ku yg penting pandangan Mu yg lebih penting dr segala2nya..

Jaga Hati, Jaga Hubungan, Jaga Iman.

Salam sayang,

aku yg comel šŸ™‚

Sakit itu penghapus dosa2 kecil.. BHGN SATU

Perbualan sblm tido pd mlm tadi,

“Sakitnya tak tahan la. dh mcm 3 in 1. Gusi bengkak, sakit tekak, dah naik ke kepala..”

“Sabar la, moga terhapus dosa2 kecil. mana la tau ada dosa dgn suami ke..”

“Adui…”

“Abg maafkan lah segala dosa mi kat abg..”

“Eh, dah tak sakit laa…”

kah kah… jgn selenga dgn laki okeh!!

Entry untuk my-Adik & juga Mbak Ayu

tapi kan…

aku suka dgn kata2 Prof Muhaya, antara lain bunyinya seperti ini..

“biar kita yg kawal keadaan, jangan biarkan keadaan (persekitaran) yg kawal diri kita..”

eh.. kenapa entry ni ditaip dengan TAPI awalnya.. ?

adik aku pasti ada jawapannya, kan cikton kan?

erm, one more, iklan dlm tibi alhijrah cerita malam ahad ni.. ayat ni Eja yg katakan…

“Perkahwinan itu tanggungjawab, semuanya akan jadi mudah kalau kita sentiasa berpikiran POSITIF”

ayat utk diri sendiri juga.. moh kita…

pic di bawah adalah ditujukan buat my sister yg paling Ayu pada tahun niĀ aka Mbak Ayu..

img_20130213_212005_001

 

dengan ucapan.. COMEL tak saya? gegege…

dah lama…dan keliru pula…


memang lama, sejak taun lepas tak update blog. bila nak update tgk wordpress pun dah berubah..

dan dlm tempoh ini jugak byk yg dh berlaku..

antaranya ialah:

opis pindah ke blok baru,

umah sewa en suami juga berpindah, dekat sikit dgn sekolah

dan kini, aku pula yg mungkin akan berpindah…

pindah2 dan pindah… penat kottt..

aku sbg insan biasa, tak boleh nk puaskn hati semua pihak. dulu masa aku ke’sakit’an, byk pihak yg membantu. memang, aku tak menafikan kebaikan semua pihak tersebut. syukran…danĀ kini, bila ke’sakit’an tu makin pudar, demi utk mementingkn yg aula, mungkin aku akn sedikit mengecewakan pihak2 tersebut.. tak keterlaluan aku kini dalam dilema…masih…

namun, semua perkara pasti ada penyelesaiannya, jika kita membawa ke arena perbincangan. untuk teruskan atau tinggalkan… pastinya kedua-duanya ada buruk dan baiknya, yg mana banyak baik pasti akan dijadikan panduan. apapun, masih lagi dlm pertimbangan…

ya! hanya satu jalan utk permasalahan ini.. istikharah!!!

ceritera psl shopping

Ptg kamis lepas.. tetiba lepas keje amik budak2 trus aku ke Jusco permas. plan nk mkn indulgence..tp xjadi pon…

ni ha.. hakim ajak naik ketapi, akupun duduk la blkg dia.

sian faza kena tinggal kat stroller je..

pastu grap je mainan utk anak2 ribena ni.. mcm biasa hakim nak car, utk faza ummi belikan rattle tu..

baju ni comel, igt nak beli utk haziq, sekali masa bayar baru perasan itu baju utk ppuan. last2 bg kat yaya.. rezeki dia..

baju utk hakim sepasang dgn seluar… ada 70% off

baju utk Faza 8 months++ hehe. sebab 70% off punya pasal..

pusing2 kat bhgn toys. belikan hakim tools ni..

then g mamam kat pizzahut. mcm biasa, chicken supreme 1 set.

hakim pulak nak main benda alah ni, so ummi kena pegi bookstore berhampiran utk beli token.

dah masuk kdi buku rembat la 2 buah buku.satu utk ummi satu utk hakim.hehe…

otw nak bayar tiket paking, termasuk ke watson utk beli ini barang pula.

dan juga utk faza, sock yg comel. beli di Sox World.

sekian, laporan membeli belasah belah dari kami bertiga.. hehe…

balik shopping tu kelepakan anak2 aku dua org ni tido.. hehe.. siann nya…

al kisah hari selasa

semalam 18/10/2011

hangin pulak aku pasalkan ‘acara’ membuka akaun Yippie-i si Hakim dan Faza.

al-kisah, kalau nak mintak kita dtg balik tu kasi la arahan clear2.. bak kata sumone tu ‘kasitau khusus2′

dahnya kena la aku ke maybank masai itu buat kali ke-4 utk selesaikan urusan nak mintak tabung harimau yippie!! ye kali ke EMPAT okeh!!

semuanya kerana misunderstanding..

aku kata mau ckp dgn officer itu, kasi la talian telepon tu kat dia. ni tidak. suruh je aku dtg. bila dh smpi sana, officer tu ckp belum amik lagi tabung nye…

then esoknya aku dtg balik, pastu bole pulak kata kena bwk buku akaun sekali. yg semlm ko x ckp pehal??? ches…

utk melepaskn sgl yg terpendm, aku dtg balik kat bank tu (sblm masuk keta), ckp ala2 meluahkn x puas ati aku la. dan yg aku salute kat kakak bank tu dia siap senyum je, ye la cutomer service mmg la kena senyum selalu.. cumanya aku harap dia bukan senyum sbb nak meng’hanjing’ aku la kaannn….

moral of the story, dptkan ‘info yg khusus’ for every single thing. kang jadi pape aku boleh sembur ko balik…

(pic grab dariĀ ilhamhakeem.blogspot.com -> mohon cilok ye!)

inilah tabung yg ku maksudkan…

satu utk Hakim, satu lagi utk Faza…

nasibla masa amik benda alah ni ko ckp maaf. sejuk sket kan…

for Hakim & Faza,

yg sbnrnya ummi nak bukak akaun Tabung Haji utk anak2 ummi, tp kerana kesulitan masa dan tempt utk bukak… tu yg sempat yippie-i saje.

abah nk suh bukak Nuri, tp tadi ummi dh cek kat web Bank Rakyat. Then, ummi akn review psl saving thingy ni ye… entry nanti2.. hehe…

p/s: ada lagi x tabung ini?