Category Archives: breastfeeding&ebm

growth spurts

situasi 1,      lokasi: di pejabat 

perbualan di telefon dgn wani, yg jaga faza hari rabu lepas.sebab taska tutup tp aku kena kerja juga…

“Kak, Faza merengek2.. nak susu lagi kot. dah dua botol sy bagi”

“Takpe jap ag akk balik”

banyak betol Faza minum hari tu eh, wani pelik, kenapa pengasuh kat taska tu kata faza cuma minum 2 botol je sehari.

 

esoknya,

situasi 2,      lokasi: di pejabat juga

aku membuka pintu petiais utk amik ebm,

“hai, sikit pulak harini” – aku

“apa yg sikit kak?” – Ika

“hasil tuaian” – aku

en jamal yg mendengar memandang dgn penuh tanda tanya..

‘haish… bila pulak en jamal ni lalu eh?’ – kataku di dlm hati.

 

situasi 3,      lokasi : di taska 

“zarah, harini faza minum banyak, 3 botol habis. 4oz pulak tu kan. pelik saya”

“ooh.. dia ganti bulan tu. smlm masa wani jaga pun dia minum banyak jugak”

 

sebenarnya: 

sekarang Faza tgh berganti bulan, kan usia dia masuk 3bulan 3hari kan? nama lainnya ialah growth spurts, boleh baca byk info kat sini. very useful info..

 

kesimpulannya:

ummi kena berusaha utk stock up the emb. maklumla dah byk minum. kena rajin pumping kat opis juga di umah bila waktu mlm.

maafla, pic ulang tayang dr fb aje.. Faza, a-doktor-to-be

Advertisements

pengurusan expressed b-milk…

Baiklah, anak2….Harini ummi nak share psl mcmana ummi handle ebm utk Faza, maklumlah ummi budak mak-orang baru belajar.

Mula2 ummi cite sikit pengurusan ebm bila ummi balik keja

1) Ini 2 botol yg ummi dpt tuai pada haritu, balik keje trus masukkn kat fridge (chill). kekdg klu x byk keja sgt kat opis umi dpt pump 3 kali so dpt la 3 botol (3-4oz). kalau biasa2 2 botol je. tp kalu agak bizi pernah jugak sekali je sempt pump. so sebotol je la hari tu… rezeki Faza.

2) Beberapa jam lepas tu ummi akn letakkan satu botol kat bhgn freeze. so yg 1 botol lg tu stay kat bhgn chill utk supply ke nurseri esok.

ini bekalan ummi yg ada setakat ni. xbyk dan xsikit sgt kot.. ngam2 soi.. (patutnya x boleh letak kat side door fridge mcm ni… heheh jgn ikot tau)

kdg2 klu free rajin ummi akn cek stok berapa liter semuanya ada.. huhu..

3) smbg balik ye, lepas tu ummi akn cuci botol2 yg dari nursery, dan jugak pumping equipments.

alhamdulillah ummi tergerak hati nak beli rak  ni kat tesco. mmg sgt membantu!!

inilah pencuci yg ummi gunakan ye anak2… demi memastikn feeding & storage bottle bersih dan bebas bakteria.yg bagusnya sisa2 minyak2 dari bm yg lekat kat botol akan tanggl dgn bantuan pencuci ni. juga sesuai utk cuci buah & sayur..

Skrg kita tgk mcmana ummi nak prepare bekalan utk Faza setiap pagi..

1) mlm sblm tido ummi turunkn 1 pek (3-4oz) frozen ebm dari petiais atas ke petiais bawah..

2) pagi2 ummi kena kuarkn dari fridge.. yg thaw tu jadi 2 layers..

yg dlm botol tu semalam punya expressd ms kat opis.

3) goncang2 bg bercampur 2 layer tu, pastu kasi tuang dlm botol siap2.. 2x botol containing 3-4oz each. bekalan faza utk hari itu.

yg sbnrnya ummi spare 3 botol per day. 1 botol dah ada kat taska. in case Faza terhaus/terlapar pulak haritu kan. but normally mmg sehari 2 botol saje. mcmana 1 botol bole ada kat taska nanti ummi critakan ye..

Tipsnya, sblm pegi keja kasi Faza kenyang dulu, then kat nursery Faza akn start minum dlm pkul 11-12tghari.

Tips kedua ialah, jgn kasi Faza minum dlm 30min – 1 jam sblm ummi amik Faza balik ptg tu. So bila ummi amik Faza boleh direct minum.. yey!!

Td kan ummi ada cite pasal 1 botol spare kat nurseri tu kan.. kenapa boleh ada spare?bila punya stok tu?

Mcmni, pd pagi Isnin ummi akan sediakan 3 botol utk bekalan Faza…

2botol = baru pump (chilled) -> ummi labelkan no 2 & 3

1botol = thaw frozen ebm -> yg ni ummi label no 1

jd masa hntr ke nurseri, kakak pengasuh akn bagi susu yg thaw dlu. yg baru pump digunakan utk minum hari ni pd ptg hari. kalau ada lebih disimpan utk esoknya pula.tp kalau diminum juga pd hari itu maknanya pd hari esoknya (Selasa) ummi akan bawak 3 botol juga. sediakan mcm yg di atas.

tp kalau Faza cuma minum 2 botol je. jadi ummi akan buat

1botol= thaw -> no 1 label

1botol=chilled -> no 2 label

so dah pesan kat pengasuh suh guna yg stok smlm punya utk minum sblh pagi tu. then label yg no 1 utk sblh ptgnya pulak. yg label no 2 digunakan utk stok esok. fhm x anak2? senang je kan??

happy pumping utk semua mommies yg mcm saya.. huhu… itu beg ada brg mau tuai…pastu org production tanya, ~zarah mau pegi mana dgn beg tu??~ huahaha… anda ada jwpnnya x??

muka kekenyangan kot nih.. tu yg senyum dlm tido.

p/s: ini la pic Harmony ku… ada Spectra 3 tapi xserasi.. huhu sayangnya.. ada sape2 mau ??

susu ibu basi x?

pagi sabtu lepas,

biasa la pagi2 baru aku nk prepare ebm faza utk letak dlm botol bagi kat taska.

sekali tgk petiais tak tutup rapat. ada terselit botol jeli gamat hakim punya.

sah keja hakim sbb mlm td dia yg amik botol teh o ais limau cap Season febret aku tu.

dan sememangnya aku tgk kat dlm peti ais chilled emb yg ada 2 botol itu (aku perah semalamnya) sudah rosak.hm… bukan basi eh..

sebab apa aku kata x basi??

sebabnya x bau masam pun susu tu… mcm kalau susu lembu yg basi itu. dan satu lagi takde pun ketul2 mcm nak jadi keju ke apa.. cumanya aku bau susu tu mmg dah rosak. hm.. xtau nak describe camne kan..

itulah kelebihan susu ibu… sebab ada antibodi kot…

apapun, nasib la frozen ebm tak rosak… syukur…

pasni kena pastikan petiais tertutup sblm tido ok!

p/s: nasib la 2 botol je.. kalau banyak memang meraung la ummi nak oi!!!

cuma gambar

 no words, just a picture