pengurusan expressed b-milk…

Baiklah, anak2….Harini ummi nak share psl mcmana ummi handle ebm utk Faza, maklumlah ummi budak mak-orang baru belajar.

Mula2 ummi cite sikit pengurusan ebm bila ummi balik keja

1) Ini 2 botol yg ummi dpt tuai pada haritu, balik keje trus masukkn kat fridge (chill). kekdg klu x byk keja sgt kat opis umi dpt pump 3 kali so dpt la 3 botol (3-4oz). kalau biasa2 2 botol je. tp kalu agak bizi pernah jugak sekali je sempt pump. so sebotol je la hari tu… rezeki Faza.

2) Beberapa jam lepas tu ummi akn letakkan satu botol kat bhgn freeze. so yg 1 botol lg tu stay kat bhgn chill utk supply ke nurseri esok.

ini bekalan ummi yg ada setakat ni. xbyk dan xsikit sgt kot.. ngam2 soi.. (patutnya x boleh letak kat side door fridge mcm ni… heheh jgn ikot tau)

kdg2 klu free rajin ummi akn cek stok berapa liter semuanya ada.. huhu..

3) smbg balik ye, lepas tu ummi akn cuci botol2 yg dari nursery, dan jugak pumping equipments.

alhamdulillah ummi tergerak hati nak beli rak  ni kat tesco. mmg sgt membantu!!

inilah pencuci yg ummi gunakan ye anak2… demi memastikn feeding & storage bottle bersih dan bebas bakteria.yg bagusnya sisa2 minyak2 dari bm yg lekat kat botol akan tanggl dgn bantuan pencuci ni. juga sesuai utk cuci buah & sayur..

Skrg kita tgk mcmana ummi nak prepare bekalan utk Faza setiap pagi..

1) mlm sblm tido ummi turunkn 1 pek (3-4oz) frozen ebm dari petiais atas ke petiais bawah..

2) pagi2 ummi kena kuarkn dari fridge.. yg thaw tu jadi 2 layers..

yg dlm botol tu semalam punya expressd ms kat opis.

3) goncang2 bg bercampur 2 layer tu, pastu kasi tuang dlm botol siap2.. 2x botol containing 3-4oz each. bekalan faza utk hari itu.

yg sbnrnya ummi spare 3 botol per day. 1 botol dah ada kat taska. in case Faza terhaus/terlapar pulak haritu kan. but normally mmg sehari 2 botol saje. mcmana 1 botol bole ada kat taska nanti ummi critakan ye..

Tipsnya, sblm pegi keja kasi Faza kenyang dulu, then kat nursery Faza akn start minum dlm pkul 11-12tghari.

Tips kedua ialah, jgn kasi Faza minum dlm 30min – 1 jam sblm ummi amik Faza balik ptg tu. So bila ummi amik Faza boleh direct minum.. yey!!

Td kan ummi ada cite pasal 1 botol spare kat nurseri tu kan.. kenapa boleh ada spare?bila punya stok tu?

Mcmni, pd pagi Isnin ummi akan sediakan 3 botol utk bekalan Faza…

2botol = baru pump (chilled) -> ummi labelkan no 2 & 3

1botol = thaw frozen ebm -> yg ni ummi label no 1

jd masa hntr ke nurseri, kakak pengasuh akn bagi susu yg thaw dlu. yg baru pump digunakan utk minum hari ni pd ptg hari. kalau ada lebih disimpan utk esoknya pula.tp kalau diminum juga pd hari itu maknanya pd hari esoknya (Selasa) ummi akan bawak 3 botol juga. sediakan mcm yg di atas.

tp kalau Faza cuma minum 2 botol je. jadi ummi akan buat

1botol= thaw -> no 1 label

1botol=chilled -> no 2 label

so dah pesan kat pengasuh suh guna yg stok smlm punya utk minum sblh pagi tu. then label yg no 1 utk sblh ptgnya pulak. yg label no 2 digunakan utk stok esok. fhm x anak2? senang je kan??

happy pumping utk semua mommies yg mcm saya.. huhu… itu beg ada brg mau tuai…pastu org production tanya, ~zarah mau pegi mana dgn beg tu??~ huahaha… anda ada jwpnnya x??

muka kekenyangan kot nih.. tu yg senyum dlm tido.

p/s: ini la pic Harmony ku… ada Spectra 3 tapi xserasi.. huhu sayangnya.. ada sape2 mau ??

Advertisements

4 responses to “pengurusan expressed b-milk…

  1. salam
    hai zaza… ingat saya lagi???
    tahniah sebab jadi BF mom.. doakan utk saya jugak ye..

  2. salam.. mesti la igt amni… x kan la bole lupe ye tak.. hehe
    ye la sama2 la kita. sy pun baru belajar jugak utk exclusively bf. klu ada apa2 info yg best nak share bgtau la ye..

  3. salam akak.
    thanks for this post.
    baru sy tau cane nk bagi kat bs
    saya bg yg frozen pnya dekat bs.sian dia nak kena rendam dlm air panas smpai sejuk
    so malam kena tukar dari frezer ke chiller bawah eh..

  4. salam naematul…
    thanks baca blog ni. alhamdulillah, benda yg baik elok kita share.
    congrats masih bf ye!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s